Wat doe jij om geen gedoe te hebben?

We zitten op een bankje. Je vertelt mij dat je geen tijd voor jezelf hebt, omdat je geen nee durft te zeggen. Geen nee tegen anderen. Tegen jezelf zeg je regelmatig nee. Je baalt ervan. Je wilt graag anders, maar weet niet hoe. Er valt een stilte. Je vertelt dat je een pleaser bent. Je wilt het anderen graag naar hun zin maken. Je bent bang dat als je nee zegt dat mensen boos worden, je niet meer leuk vinden, je anderen laat zitten, je bent bang voor de afwijzing. De afwijzing, daar beginnen je tranen te stromen.

Zeg je geen nee om het gedoe uit de weg te gaan? Als je altijd maar ja zegt, heb je ook nooit gedoe. Het rotgevoel, de schaamte, de onzekerheid of de frustratie, die hoef je dan niet te voelen. Je gaat het uit de weg. Ik noem het rotonde lopen. Op de rotonde vermijd je die gevoelens allemaal. ‘Je knikt snikkend ja. Zo voelde het een hele tijd voor me. Ik kreeg een goed gevoel als ik dingen voor anderen deed.

Nu is dat niet meer zo. Ik heb het gevoel dat ik steeds over mijn eigen grens ga. Er knaagt iets aan me, ik ben moe van het altijd maar alles doen’. Je hart fluistert iets anders…

‘Ik weet dat ik nee moet zeggen, maar ik vind het zo spannend. En ik heb altijd weer honderd redenen om het toch weer te doen. Ik praat het voor mezelf goed en als ik me er een beetje rot door ga voelen ga ik snoepen of netflixen, zodat het rotgevoel er even niet is’


Ik laat je weten dat je dan nogmaals een rondje op de rotonde loopt. Je blijft het gedoe uit de weg gaan. Pleasen doe je namelijk om de ander niet teleur te stellen. Je past je aan, wil niet teveel ruimte innemen, dekt jezelf in of zegt wat je denkt dat de ander zou willen horen omdat je niet wil dat hij/zij boos op je wordt.

Onbewust zeg je ik doe er niet toe, mijn mening, behoefte of wens is minder belangrijk dan die van jou.⁠ rotonde lopen wordt gedreven door angst.


Wat als je uit liefde voor jezelf gaat kiezen. En naar je hart gaat luisteren. Welke afslag ga jij dan nemen? Welk gedoe komt er dan? En hoe kan jij dit gedoe gaan dragen (ipv uit de weggaan)? Wat levert het je op? En wat kost het je?

Praktijk locatie

Mijn praktijk zit in Eerbeek, Gelderland. Een kwartier rijden vanaf Arnhem en Apeldoorn. Eerbeek is gelegen middenin een bosrijk gebied op de mooie Veluwe.